In ziua de azi, economisirea este cuvantul cheie al unei parti importante dintre cei  care vor sa construiasca o casa. Vor sa isi faca o casa mica si vor totul ieftin. O firma care sa lucreze cu preturi mici, materialele folosite la constructia casei sa fie cele mai ieftine si pretul platit pe proiectul casei sa fie unul mic. Oare nu gresesc?!

Multi spun ca cea mai mare perioada a timpului o petrecem in afara casei, deci nici nu e de mirare de ce locuintele mari nu mai sunt la moda. Cu toate acestea, daca ar fi pusa in situatia de a alege intre o casa si un apartament, marea majoritate a populatiei s-ar ghida dupa prima varianta.

Chiar si asa, ideal este ca tu sa iti ridici casa inca de la prima caramida, pentru a te asigura ca totul se realizeaza sub ochii tai. Asigura-te ca se folosesc cele mai bune materiale de constructii si stai cu ochii pe constructori pentru ca acestia sa respecte intocmai proiectul. Presupun ca iti doresti un proiect de casa perfect legal, nu doar aspectuos, nu?

In cazul in care esti in cautarea unor idei de proiecte de case ieftine si accesibile, potrivite unui buget redus, iti recomand sa cauti pe acest site. Vei gasi gratuit zeci de proiecte de casa, cu parter, etaj sau mansarda, care de care mai frumoase. Dar, ce iti prezentam noi aici sunt doar planuri si poze cu aspectul interior si exterior. Pentru a putea construi casa mult visata iti trebuie un proiect facut de un arhitect autorizat.

Nu cumpara niciodata proiecte de casa incomplete, de la arhitecti neautorizati !!!

Oricat de tentant ar suna, un proiect pe care nu se afla stampila unui arhitect cu drept de semnatura nu este valid. Pentru a putea implementa un proiect de casa, trebuie ca acesta sa primeasca toate aprobarile in raport cu legislatia aflata in vigoare.

Exista doua tipuri de proiect:

  1. Proiectul D.T.A.C. care contine actele minim necesare pentru a obține Autorizatia de Constructie. D.T.A.C. = Documentatia Tehnica pentru a obtine Autorizatia de Constructie. Acesta este valabil doar pentru a obtine autorizatia de constructie de la primarie, nu poti sa incepi constructia casei pe baza lui.
  2. Proiectul Tehnic Complet. Proiectul Tehnic Complet este un pachet de documente care iti permite sa construiesti legal casa. Pe acesta sa il cereti din start arhitectului, pentru a obtine pretul real.  Pe lângă proiectul în faza D.T.A.C, Proiectul Tehnic Complet mai conține si studiile geotehnice și topografice si alte acte.

 

Pretul unui proiect de casa!

Pretul pentru proiectul unei case in faza DTAC se situeaza intre 4 si 15 euro/mp construit. Un proiect complet, cu care poti sa contactezi o firma de constructii pentru a incepe constructia casei, incluzand aici DTAC +PTC variaza intre 10 si 30 euro/mp construit. Deci, daca iti doresti o casa cu parter avand suprafata construita pe sol(amprenta) de 100 mp(10/10 m), vei plati pentru proiectul complet minim 1000 de euro. Desigur, poate mai sunt si exceptii, de arhitecti care lucreaza sub pretul pietei dar tu iti doresti o casa bine construita, nu?

Pe langa pretul proiectului trebuie sa fii pregatit sa suporti si pretul constructiei casei tale, manopera+materialele de constructii, la acestea se adauga utilitatile si bransamentele. Alte costuri au in vedere gardul, panourile de plasa, fundatia, izolarea si multe alte mici cheltuieli imperios necesare a fi facute pentru ca rezultatul sa fie cel imaginat.