Daca vrei sa stii cat costa constructia unei case inseamna ca ai ceva bani pusi deoparte si vrei sa afli un pret informativ pentru casa visurilor tale. Evident, probabil ai gasit si un proiect frumos de casa pe acest website 🙂 !

Sa vedem cat costa constructia unei case in acest an

Cand te intrebi cat costa constructia casei, acest lucru imi spune ca deja ti-ai facut o idee despre cum va arata viitoarea ta casa. Costurile construirii unei case depind de mai multi factori, voi incerca sa iti sintetizez ce e mai important.

Cost constructie casa: Costul proiectului

Stiu ca ai gasit multe proiecte frumoase aici dar pentru a putea construi legal casa visurilor tale, trebuie sa cumperi unul de la un arhitect autorizat. Daca vrei sa construiesti casa in regie proprie iti trebuie proiectul in format DTAC + PT iar daca optezi pentru constructia casei cu o firma ai nevoie doar de DTAC. DTAC = Documentatia tehnica pentru autorizatia de constructie.

Din experienta personala iti pot spune ca un proiect de casa doar cu parter in suprafata de 100 de metri patrati costa in jur de 600 de euro. Ti-am aratat intr-un articol postat recent, mai multe detalii despre pretul unui proiect de casa dar si ce trebuie sa stii inainte sa construiesti ieftin. Evident, vei gasi si arhitecti care cred ca au descoperit apa calda si iti vor cere de 3 ori mai mult dar, atata timp cat nu ai cerinte speciale, nu cred ca le vei da satisfactie sa le platesti atat de mult. La urma urmei o casa este o casa, mai toate proiectele au o compartimentare standard.

Cost constructie casa: Costul documentatiei

Cine a construit o casa recent stie cate hartii sunt necesare pentru o casa si mai ales cat de mult costa. Sunt necesare fel de fel de taxe, autorizatii, avize etc. Pe langa costul stiut al acestora trebuie sa mai iei in calcul si costul deplasarii tale catre multele institutii fara de care nu poti incepe constructia. Ia in calcul si acest aspect daca te gandesti sa incepi constructia casei. O estimare apropiata de valorile reale nu pot sa iti fac dar te sfatuiesc sa intrebi un vecin care a construit recent. Costul documentatiei depinde de la o zona a tarii la alta.

Cost constructie casa: Costul materialelor de constructii

In functie de cate camere are casa stim cati metri cubi de caramida sau BCA intra la zidarie, stim cat beton trebuie sa cumparam pentru fundatie, stalpi, centura sau placa, stim cate sute de kg de otel beton sunt necesare, stim cati metri patrati va avea acoperisul astfel incat sa calculam costul cu tigla metalica sau cea ceramica, stim costul cu lemnul necesar etc. De obicei costul, pe care l-ai estimat foarte serios, pana la finalizarea casei, creste cu 25-30 %. Deci spatiul locuibil influenteaza cat costa constructia unei case.

Pe piata exista o multime de materiale de constructii care vin cu cu cele mai variate metode de a construi. Astfel nu mai este obligatoriu sa construiti o casa din caramida(blocuri ceramice) , acoperita cu tigla sau tabla, care seamana izbitor cu a celorlalti vecini. Acum casa are personalitate si arata lumii exact ceea ce proprietarul doreste. Astfel, astazi poti avea o casa construita din caramida, lemn, prefabricate, sticla etc. Cat costa constructia unei case va depinde si de asta. O noua moda este si constructia unei case pasive in sistem ecologic. Aceasta presupune folosirea materialelor de constructii ecologice si a metodelor verzi de incalzire/racire. O casa pasiva nu doar ca nu consuma energie de la retea( curent electric, caldura) ci chiar ofera retelei o parte din surplusul pe care il produce.

Cost constructie casa: Costul terenului

Zona unde iti vei construi casa dicteaza pretul terenului. Si cum terenurile bune de construit case sunt destul de scumpe, pregateste-te sa ai un buget destul de mare pentru asta. Terenul are pretul in functie de zona unde este amplasat. Astfel, o casa construita intr-o zona buna va costa pe masura. Costurile terenului au un impact major asupra cheltuielilor totale cu constructia unei case.

O casa frumoasa se construieste pe un teren de minim 500 de metri patrati. Afla cat cost un mp de teren in zona ta, vezi ce suprafata ai nevoie si astfel vei sti cat vei plati pentru terenul viitoarei tale case.

 

Cost constructie casa: Costul cu manopera

Principalele manopere sunt: costul cu ridicarea casei la rosu si costul cu finisajele interioare si exterioare. Acestea sunt apropiate ca valoare. Deci, daca ai dat 20 de mii de euro pe constructia la rosu + acoperis, vei da cam tot atat pe finsajele interioare (glet,gresie si faianta, instalatii) si pe cele exterioare(fatada). Evident, eu am dat doar o estimare, costul real cu finisajele depinde foarte mult de gusturile si pretentiile tale. Poti alege sa lucrezi cu o firma de constructii, cu o echipa locala de meseriasi sau poti chiar tu sa faci manopera casei tale. Pe internet gasesti mii de tutoriale din constructii din care poti invata multe. Iti trebuie timp si vointa

Dar sa presupunem ca nu faci tu manopera casei si ca ai ales un constructor local. Acesta este un pion important in constructia unei case . De el depinde cum va iesi casa. Multi nici nu mai ajung sa faca calcule inainte si vorbesc direct cu constructorul si ii platesc pe nevazute, lasandu-se la mana acestuia in a alege materialele, dimensiunea etc. Evident ca asa nu este bine pentru ca el va construi cu materialele cele mai ieftine, daca intelegerea este la gata cu materialele constructorului sau, din contra, cu cele mai scumpe si mai usor de lucrat materiale daca tu te ocupi de achizitia acestora. Trebuie sa existe un echilibru intre ceea ce iti doresti si ceea ce vrea constructorul. Manopera constructorului va influenta serios cat costa constructia unei case.

Si pana la urma cat cost sa construiesti o casa in 2022?

Daca ai parcurs pana aici articolul inseamna ca vrei neaparat sa stii. Eu, prin proiectele de case pe care le tot postez aici, dau si niste costuri estimative cu constructia. Nu le scot din burta ci studiez cu atentie planurile si trag cu ochiul la ofertele firmelor care construiesc case la rosu sau la cheie.

Deci, daca vrei sa stii cat te va costa sa construiesti o casa, vezi proiecte de case care iti plac, informeaza-te cat mai atent de metoda de construire si verifica daca am facut o estimare. La toate acestea adauga informatiile de mai sus si astfel ai aflat cat costa constructia unei case.