Te gândești sa îți izolezi casa, mansarda sau hala cu spumǎ poliuretanică dar ai auzit  o mulțime de oameni care îți spun sǎ te ferești, deoarece acest tip de izolație e cancerigenǎ, arde ca o torță și nici nu izoleazǎ prea bine? Rămâi cu mine câteva momente și o sa îți spun tot ce trebuie sa știi despre folosirea spumei poliuretanice, inclusiv cele mai cunoscute mituri le voi lua la puricat. O sa îți dau și niște prețuri la mp și o sa îți spun  o varianta ideală de termoizolare a locuinței, inclusiv ce țepe dau unii aplicatori de spuma poliuretanică clienților care nu se informează. Iar, dacǎ ești decis sǎ optezi pentru vatǎ, celulozǎ sau alt material izolator eu tot îți recomand sa rămâi aici, deoarece voi face și o comparație între aceste materiale.

Inainte de orice, țin sa precizez ca majoritatea părerilor de rău despre acest material vin de la faptul ca oamenii nu aleg corect nici echipa aplicatoare, nici soluția optimǎ pentru izolarea locuinței, totul rezumându-se la alegerea prețului cel mai mic. Și de aici pornesc problemele. Grave. Nu proceda și tu la fel. Alege o firma aplicatoare cu vechime in piață, cu un portofoliu bogat si cu oameni dispuși sǎ te sfătuiască în alegerea celei mai bune soluții pentru casa ta. Totuși, trebuie sǎ fii și tu bine informat despre spuma poliuretanică, așa cǎ rămâi pânǎ la final pe acest articol. Lasǎ-mi și un comentariu dacǎ ai folosit și tu spumǎ poliuretanică sau, dacǎ nu, cu părerea ta despre acest material termoizolator.

Recunosc, sunt unul dintre cei cu prejudecăți când vine vorba de termoizolarea cu spuma poliuretanică. În loc sǎ mǎ informez, as fi putut face lejer un material cu titlul: fugiți de spuma poliuretanică deoarece vǎ omoarǎ, și aș fi avut multe vizualizari. Și mulți m-ar fi crezut și susținut, cǎ așa e românul, la dat cu pǎrerea se pricepe cel mai bine. Dar oare chiar așa este? Cumva toți cei care aleg acest sistem sunt inconștienți? De unde percepția cǎ spuma nu e bunǎ?

Sa vedem întâi ce este spuma poliuretanică și ce avantaje oferǎ.

Spuma poliuretanică este un material termoizolant de ultimă generație, care se aplică prin pulverizare directă pe suprafață. Practic, avem douǎ componente: izocianat și poliol. Când acestea sunt suflate împreună, în contact cu aerul, se expandează și formează o barieră continuă, fără rosturi, fără punți termice. În compoziția spumei poliuretanice mai regăsim stabilizatori UV, pentru protecție împotriva razelor ultraviolete, dar și ignifuganți, pentru a reduce riscul de propagare a incendiului.

Există două tipuri principale de spumă:
– Spuma cu celulă deschisă – flexibilă, ușoară, permite difuzia vaporilor, fiind  ideală pentru interior, atat pentru zonele nelocuibile cat si cele locuibile, dar cu bariera de vapori obligatorie.
– Spuma cu celulă închisă – densă, rigidă, cu conductivitate termică mai mică, ideală pentru exterior cat si pentru interior in orice tip de conditii.

Ce avantaje are termoizolarea cu spumǎ.

În primul rând spuma poliuretanicǎ are un coeficient de conductivitate termică mic, adică bun, coeficient care pornește de la 0.020 W/mK. Daca ne raportǎm la aceeași grosime și compǎram spuma cu principalele materiale termoizolatoare avem următoarele:

Material Conductivitate termică (λ) W/mK) Izolație mai bună? (cu cât λ este mai mic, cu atât izolația este mai bună)
Spumă poliuretanică celulǎ închisǎ 0.020 – 0.025  Cea mai bună alegere
Spumă poliuretanică celulǎ deschisǎ 0.030 – 0.039  Alegere bună, dar mai slabă decât spuma cu celule închise
Polistiren extrudat  0.029 – 0.038  Alegere bună, mai rezistent la umiditate decât vata minerală
Polistiren expandat  0.032 – 0.040  Bună, dar mai slab în comparație cu polistirenul extrudat
Vată minerală bazaltică 0.035 – 0.045 Izolație ok, dar mai slabă decât spuma poliurentanica  și extrudatul
Vată minerală de sticlă 0.035 – 0.042  Similară cu vata bazaltică, dar mai flexibilă
Celuloză  0.038 – 0.045 Necesită o grosime mai mare pentru a fi la fel de eficientă ca spuma

Celelalte avantaje ale spumei sunt:

  • Etanșeitate totală,  fără pierderi de căldură.
  •  Eficiență termică ridicată în strat subțire.
  • Aplicare rapidă. Se aplicǎ într-o zi.
  • Aderență excelentă pe lemn, beton, tablă etc.
  • Izolație fonică. Are o bună absorbție a zgomotului.

Ce diferențiază o aplicare.

Cel mai adesea, o pregătire necorespunzătoare a șantierului dar si alegerea tipului de spumǎ greșit pot compromite o termoizolare cu spumǎ. De aceea este obligatoriu cǎ înainte de orice sǎ se verifice suprafețele unde va fi aplicată astfel încât acestea sa fie uscate, curate si fără praf. Umiditatea trebuie sa fie și aceasta controlată, la lemn de exemplu ar trebui sa fie sub 18%. Protejarea ferestrelor și a celorlalte spații care nu trebuie acoperite cu spumǎ trebuie de asemenea făcută cu atenție.

Un alt factor care contează în obținerea unei lucrări de calitate este, după cum spuneam și la începutul clipului, factorul uman. Trebuie sǎ alegi o echipǎ cu experiențǎ, care sǎ știe sǎ obțină o grosime adecvatǎ, ținând cont de vitezǎ și de distanța de pulverizare corectǎ. Iar asta se poate obține doar cu echipamente de înaltă presiune, care asigurǎ dozajul corect al componentelor.

Mituri despre spuma poliuretanică. 

O sa încep cu cel mai controversat și anume cǎ spuma este cancerigenǎ, dăunătoare sănătății. Și mǎ vǎd nevoit sǎ dau dreptate gurilor rele, deși nu sunt medic. Dacǎ o mănânci în stare solidǎ sau imediat după aplicare este foarte probabil sǎ pățești ceva. Dar dacǎ o lași sǎ se întărească și sǎ își facă treaba, adică sǎ termoizoleze, nu vǎd cum ar putea fi periculoasă pentru sănătate, deoarece odată întărită aceasta nu își mai schimba starea.

Spuma poliuretanică arde. Da, și aici îți dau dreptate. În cazul în care ai foc deschis în pod și arde lemnul, probabil cǎ și spuma se va face scrum. Ideea e ca singurǎ, mai ales cea cu celula închisă, spuma nu întreține arderea, fiind tratată în acest sens. De aia e bine sǎ prevenim, iar lemnul folosit la acoperiș trebuie obligatoriu tratat cu soluție ignifuga.

Spuma poliuretanică aduce mucegai si igrasie. Da, încă o data mǎ vad nevoit sǎ confirm. Dar mucegaiul și igrasia vin tot din nepregătirea suprafeței de lucru sau din cauze adiacente, de exemplu un acoperiș prost. Sau din cauza unei aplicări defectuoase, unde rămân multe punți termice. Este obligatoriu ca spuma sǎ intre prin toate orificiile si sa creeze o suprafață uniformǎ de o anumită grosime, grosime stabilită pe baza unui calcul. Și iar ajungem la alegerea echipei de aplicatori care trebuie sǎ fie profi.

Spuma poliuretanica nu tine de cald. Da, am auzit și acest lucru. Și da, țin sǎ le dau dreptate celor care se plâng, mai ales daca au izolat cu 5 cm de spumǎ, și aia cu celulǎ deschisă. Întotdeauna trebuie calculată grosimea optimǎ pentru ca spuma sǎ își facă treaba și sǎ ținǎ de cald.

Și ultimul mit este despre faptul cǎ spuma este preferata rozǎtorelor și a insectelor. Și aici sunt de acord. La fel ca și în cazul polistirenului, a vatei minerale sau bazaltice dar și a celulozei, dacǎ nu blochezi intrarea acestor dăunători cu siguranță te vor deranja. Așa cǎ mare atenție la verificarea suprafeței înainte de aplicare.

Dezavantaje spuma poliuretanică.

Credeai cǎ este materialul termoizolant perfect? Nici vorbǎ. Stai sǎ vezi câte neajunsuri poate avea.

In primul rând, spuma nu este deloc ieftină. Fațǎ de alte materiale termoizolatoare costul pe mp este mai ridicat. Un alt dezavantaj este si acela ca trebuie aplicată de profesioniști. Nu te duci tu si o cumperi la tub si gata termoizolarea. Nu, ai nevoie de profesioniști. Alt dezavantaj este si acela ca ai nevoie de echipamente costisitoare pentru aplicare. Dar profesioniștii le vor avea cu siguranță. Totodatǎ, la capitolul dezavantaje aș trece și mirosul. Deși acesta dispare după întărire, în timpul aplicării acesta este persistent, deranjant pentru unii. Și ultimul dezavantaj găsit de mine se referă la faptul cǎ nu ai ce sǎ cauți cu spumǎ poliuretanică pe suprafețe cu umiditate excesivă. Inclusiv la acoperiș, daca nu este totul ok, nu trebuie sa folosești spumǎ pânǎ nu rezolvi problemele, deoarece aceasta nu te va face deloc fericit.

Pret mp spumǎ poliuretanică și cum sǎ te ferești de țepe

Factorul care influențează prețul la mp de spumǎ, pe lângă alegerea dintre spumǎ cu celulǎ închisă  sau spumǎ cu celulǎ deschisǎ, este grosimea. Însǎ ai fi surprins sǎ afli cǎ o grosime mare nu este neaparat scumpǎ. Adică prețul nu creste exponențial cu grosimea. Acesta creste, desigur în funcție de grosimea aleasǎ, dar, de exemplu, dacǎ alegi 20 de centimetri de spumǎ costul nu va fi stabilit de 10+ 10 cm. Eu îți recomand sǎ ceri mai multe oferte și sǎ o alegi pe cea mai profesionistǎ. Dacǎ alegi strict după prețul mic s-ar putea sǎ intri și tu în categoria celor nemulțumiți de acest material.  Prețurile la mp de termoizolare cu acte material pornesc de la 8 euro/mp si pot ajunge pânǎ la 25 euro/mp.

Cum te păcălesc unii aplicatori de spumǎ.

Când am auzit prima datǎ de metoda asta am râs copios: un prieten îmi spunea foarte încântat și serios cǎ a găsit o oferta bunǎ la aplicarea de spumǎ cu celulǎ semideschisǎ :))) Adică nu era nici cu celula dechisǎ, care ar costa mai puțin, nici cu celulǎ închisǎ, care ar costa mai mult. Era între ele așa, adică costa mai mult fațǎ de varianta ieftină dar mai puțin fața de varianta scumpǎ. :)) Mǎ întreb cum o fi configurat în Ubakus cel care a gândit aceasta năzdrăvănie! Din punctul meu de vedere acesta metodǎ este o înșelătorie, e ca și cum ai pune amorsǎ în lavabilǎ, ca și cum ai amesteca gletul de nivelare cu cel de finisaj. Ori e albǎ, ori e neagră, nu se poate sǎ fie între ele! O firmǎ aplicatoare serioasă nu ar face niciodatǎ astfel de năzdrăvănii. De aici poate și prejudecățile și miturile despre spumǎ.

Dacă vrei o soluție eficientă, durabilă și modernă de izolare, spuma poliuretanică este o alegere excelentă doar dacǎ alegi cu atenție echipa aplicatoare si tipul de spumǎ într‐un strat suficient de gros. Zi minunata sa ai! Ai un material video mai jos despre acest subiect.


Te aștept cu păreri în comentarii.