Momentul alegerii unui proiect de casa este foarte important iar noi, cei de la IdeiCase, ne straduim sa va aducem cat mai multe si mai variate proiecte de case. In cazul in care o casa doar cu parter ti se pare prea mica si oscilezi intre a construi o casa cu etaj sau o casa cu mansarda, ti-am pregatit un articol care sa te lumineze. Am sa iti spun avantajele, dezavantajele, costurile dar si diferentele intre a construi o casa cu etaj si una cu mansarda.

Inainte de a incepe discutia in profunzime vreau sa ma asigur ca ai vazut articolele deja postate pe site in care spuneam despre cat costa constructia unei case, cat timp dureaza constructia unei case si cum sa nu cumperi un proiect de casa ieftin.

Intai de toate vreu sa te lamuresc ce inseamna o casa cu mansarda si apoi iti voi spune si ce inseamna o casa cu etaj. Tine minte diferentele dintre cele doua tipuri de case deoarece iti vor fi de folos mai incolo un pic, cand voi discuta despre pretul unei casa cu mansarda vs pretul unei case cu etaj.

Diferenta. Etajul unei case are tavanul drept si formeaza cu peretii exteriori un unghi de 90 grade. In plus, inaltimea camerelor de la etaj trebuie sa fie de minim 2,5 metri. Punct. Mansarda este un pod locuibil. Poate avea tavanul inclinat sau nu. Totul depinde de constructia acoperisului si de cat de mult se face retragerea fata de peretii exteriori.

Avantaje case cu mansarda. Pretul proiectului este mai mic. Taxele pentru autorizatia de constructie si impozitul anual ulterior sunt mai mici. Costuri mai mici cu materialele de constructii. costuri mai mici cu manopera. Costuri mai mici cu incalzirea.

Dezavantaje case cu mansarda. Camerele sunt mai putin inalte si au tavanul inclinat. Nu poti avea ferestre mari si nici nu le poti monta perpendicular cu paretii. Zgomotul din camere se aude mai tare. Casa vibreaza, daca este compartimentata din lemn.

Avantaje case cu etaj. Costuri mici cu acoperisul(nu necesita izolare si o structura de rezistenta speciala). Camerele sunt inalte si tavanele au acelasi nivel peste tot iar peretii formeaza cu tavanul unghi drept. In pod poti sa construiesti spatii de depozitare sau chiar o mica mansarda.

Dezavantaje case cu etaj. Casele cu etaj nu au un aspect prea palcut, fiind confundate cu blocurile de locuinte. Costul cu constructia si materialele este mai mare. Taxele pentru autorizatia de constructie sunt mai mari. Impozitul anual este si acesta mai mare. Costul cu incalzirea este mai mare datorita inaltimii camerelor dar si datorita ferestrelor mai numeroase.

Pret case cu etaj vs case cu mansarda

Daca ar fi sa luam ca etalon costul unei case de 150 metri patrati avand aceeasi forma si caracteristici, cu placa de beton deasupra parterului, am avea un cost final cu 15% mai mare pentru o casa cu etaj. Casa cu etaj ar avea acoperisul mai putin costisitor dar ar consuma mai multa caramida la zidarie(si celelalte manopere ulterioare) iar cea cu mansarda ar consuma mai multi bani la izolatia si la ramforsarea acoperisului dar si la compartimentarea si izolarea camerelor. Pana la urma totul tine de aspect si de functionalitate iar fiecare alege ce ii place mai mult. Vezi proiectele de case cu parter si mansarda de aici si alege casa care iti place mai mult.

Lasa un comentariu