Esti interesat de panouri solare presurizate sau nepresurizate? Inseamna ca vrei apa calda gratis de la soare! Felicitari! Ai aici tot ce trebuie sa stii despre panourile solare, inclusiv pretul acestora si cum sa iti alegi panoul solar potrivit.
Constructia unei case noi ar trebui sa fie facuta astfel incat consumul de energie sa fie cat mai mic. Pentru asta trebuie sa fii atent la grosimea zidurilor, la calitatea termopanelor, la tipul si grosimea termoizolatiei dar si sa fii la curent cu tot ce e nou in materie de dispozitive care folosesc energie verde. Panourile solare pentru incalzirea apei sunt metoda ieftina de a avea apa calda gratis atata timp cat soarele straluceste pe cer. Si natura iti va fi recunoscatoare pentru gestul tau de a evita pe cat posibil arderea combustibililor fosili. Dar cel mai recunoscator iti va fi buzunarul. Acesta va ramane lunar mult mai plin deoarece facturile vor fi mai mici.
Multi inca folosesc boilere electrice, centrale pe gaz sau fac focul in cazane pentru preparerea apei calde menajere, platind sume importante luna de luna, in timp ce soarele ofera gratuit acest serviciu. Iti trebuie doar un panou solar pe casa si ai rezolvat problema incalzirii apei pentru cel putin 9 luni pe an. Sau, daca vrei sa profiti si mai mult de energia solara inepuizabila, iti poti monta mai multe panouri solare si nu doar apa calda o poti incalzi ci poti sa aduci un aport important chiar si la incalzirea casei pe timpul iernii. Cu putina dexteritate si cu ajutorul tutorialelor de pe internet poti sa iti montezi panoul solar chiar si de unul singur, indiferent daca locuiesti la casa sau la bloc. Nici nu iti trebuie autorizatie de constructie pentru a monta un panou solar presurizat sau nepresurizat.
Avantaje panouri solare termice
Principalul avantaj este legat de bani. Vei obtine gratuit energie pe care altadata o plateai in mod regulat, luna de luna. Si economia va fi substantiala. Cei care si-au montat un panou solar si-au amortizat investitia in mai putin de un an. Un alt avantaj important este faptul ca nu vei mai polua incalzind apa cu sisteme conventioanale. Soarele ofera energie inepuizabila si verde in acelasi timp. Astfel vei pune si tu umarul la salvarea planetei. Un al treilea avantaj, dar nu cel din urma se refera la intretinerea minima a panourilor solare. Datorita duratei de viata de pana la 20 de ani intretinerea panourilor va consta doar in supravegherea instalatiei si insperanta de a avea cat mai mult soare. Si ultimul avantaj important este legat de usurinta de montaj a panourilor solare. Mai ales in cazul celor nepresurizate, montajul se face foarte usor, netrebuind sa apelezi la un specialist in panouri solare. Doar daca vei lua panouri solare gratuit prin programul Casa Verde va trebui sa apelezi la o firma de montaj panouri solare.
Tipuri de panouri solare termice
Panouri solare nepresurizate. Acestea sunt cele mai ieftine. Functioneaza pe principiul apei incalzite cu ajutorul tuburilor vidate. Nu trebuie conectate la o sursa de energie electrica deoarece functioneaza pe principiul caderii.
Panouri solare presurizate. Acestea functioneaza pe principiul agentului termic incalzit si circulat prin intermediul serpentinei boilerului. Este nevoie de energie electrica pentru a alementa pompa de circulare si senzorii acestui panou.
Preturi panouri solare termice
Pretul panourilor solare difera in functie de tipul acestora si de capacitatea de incalzire a apei. Poti sa beneficiezi chiar si gratuit de un panou solar daca te incrii in programul Casa Verde. Cel mai ieftin panou solar nepresurizat costa 1200 de lei iar cel mai scump ajunge la 2800 de lei. In cazul unui panou solar presurizat preturile sunt mai mari. Unul mic costa 1800 de lei iar unul pentru o familie numeroasa ajunge si la 4000 lei. Retine ca, in cazul panourilor presurizate, pretul nu nu ar trebui sa fie un etalon deoarece nu vei putea avea apa calda doar cu panoul in sine ci iti va trebui un sistem complet format din mai multe piese.
Cum sa aleg panoul solar potrivit
Este foarte simplu ce calculat ce panou solar pentru incalzirea apei ti se potriveste. Regula de baza este 1/1/40. Adica un metru patrat de panou la o persoana care consuma 40 de litri de apa. Daca sunteti doua persoane in familie un panou solar de aproape 2 mp (unul obisnuit cam atata are) cu bolierul de 80 litri este suficient. Evident, ar avea loc si o a treia persoana daca consumul ar fi putin rationalizat.
Panou presurizat sau nepresurizat?
Daca ai incalzire centrala si folosesti un cazan pe lemne cu ajutorul caruia incalzesti si apa calda menajera intr-un boiler (iti trebuie unul cu doua serpentine) atunci iti trebuie un panou presurizat. Un panou presurizat foloseste un antigel solar pe care il incalzeste si il circula prin serpentina boilerului tau. Nu ingheata si nu trebuie golita instalatia iarna.
Daca locuiesti intr-o casa in care incalzirea se face cu alte metode te poti orienta catre un panou solar nepresurizat. Acest tip de panou este usor de recunoscut deoarece are bolierul deasupra si punctioneaza pe principiul caderii apei. Il umpli seara, manual sau automat, si ai apa calda la discretie. Daca nu esti multumit de presiunea apei poti sa ii montezi o pompa de ridicare a presiunii. Aceste tipuri de panouri solare au incorporate in boiler si o rezistenta electrica pentru a mentine temperatura in perioadele fara soare.
Acestea au fost informatiile despre panouri solare. Sper ca te-am convins sa folosesti si tu energie gratuita de la soare.