Intentionezi sa iti construiesti o casa sau doar vrei sa faci o simpla renovare? Ai vazut noile preturi la materialele de constructii?

Vazand graficul de evolutie a acestora, am ajuns la concluzia ca acesta este doar inceputul. Nu cred ca se vor scumpi si mai mult materialele pe care ti le voi prezenta astazi,  ideea este ca mai sunt destule care nu s-au scumpit de ceva vreme.  Si dupa aceste scumpiri se va scumpi si mana de lucru.

Prima scumpire majora, as zice incredibila, este cea a lemnului, indiferent ca vorbim de lemn brut sau lemn prelucrat. Lemnul se scumpeste in ritm alert si nimeni nu stie unde se va opri. Si ne trebuie foarte mult lemn in constructii. Un exemplu este cel al  a osb-ului.  Stiti voi, placile placile acelea din aschii de lemn presate folosite la o multime de chestii in constructii, incepand cu realizarea peretilor caselor din lemn, pana la cofrari si realizari de acoperisuri. Daca la inceputul anului o placa de osb de 10 mm costa sub 50 de lei ei bine, iata ca acum aceeasi placa costa aproape 140 de lei.

Practic, in 3 luni, pretul osb-ului a crescut cu peste 200%. Si nu e vorba doar de pretul din DEDEMAN. Iata cat a costat o placa de OSB de 12 mm anul trecut la MATHAUS si iata cat costa acum. E o scumpire generalizata si sunt sigur ca si voi simtiti asta.

…………………………………………………..

 

Dar asta nu este tot. Iata cat costa o bucata de cherestea acum cateva luni si iata cat costa acum.

In ultimele 3 luni pretul a crescut cu peste 50 %.

Un alt material indispensabil la constructia unei case este fierul. Absolut toate produsele din fier s-au scumpit. De fapt ce spun eu ca s-au scumpit, au luat-o razna de tot preturile. De exemplu otelul beton. Daca anul trecut o bara de otel beton de 6 metri cu grosimea de 8 mm costa 7,41 lei/buc, ei bine, aceeasi bara costa astazi 12,64 lei.

 

Daca o teava patrata de 40x40x2 mm costa in 2020 66 lei/buc, aceeasi teava costa astazi 106 lei!

 

 

De parca nu era deja suficient, ce material important credeti ca s-a mai scumpit? Exact. Caramida. Daca anul trecut o caramida Porotherm costa 6,43 lei in acest an acceasi caramida costa peste 9 lei bucata.

Un alt model, la o alta dimensiune, aceeasi chestie. Inainte costa 485 lei un palet iar astazi costa 570 lei acelasi palet.

 

In fine, un al patrulea a material care s-a scumpit exagerat in acest an este polistirenul. Dupa o oarecare ieftinire anul trecut, pretul pentru acelasi bax a crecut cu 41% in doar 90 de zile. Si tot creste. Unde ne vom indrepta? Cert este ca va fi tot mai greu sa iti renovezi sau sa iti construiesti o casa.

Ideea este ca mai sunt destul materiale care nu s-au scumpit deloc si asta ma nelinisteste putin deoarece scumpirea nu este generala. Daca e sa ne bazm pe afirmatia ca preturile au crescut datorita cererii  ar trebui sa vedem la toata materialele o crestere. Dar nu este asa. Ceva se intampla. Indraznesc sa afirm ca preturile nu vor ramane asa. Probabil va exista o ieftinire a materialelor pe care le-am prezentat azi dar si mai probabil va exista o scumpire a celorlalte materiale. Oricum ar fi, ideea e ca tot va trebui sa scoateti mai multi bani din buzunar. Singura metoda de a  face economie este sa mergeti prin depozite si sa negociati pentru fiecare material in parte. Daca le veti cumpara pe toate din acelasi loc va fi destul de greu sa faceti economie.

Scrieti-mi in comentarii cateva preturi din zona vaostra la materialele de constructii. Orice material.  Sa ramana scris aici si sa vedem peste cateva luni daca s-au mai ieftinit sau sau mai scumpit materialele de constructii.