Daca ai gasit un proiect frumos aici si vrei sa demarezi constructia casei mult visate in perioada urmatoare, acest articol este pentru tine. Vei afla cat mai costa sa construiesti o casa in acest an dar si ce sanse ai sa platesti mai putin daca vei actiona inteligent. Evident, vei afla si cat ar fi trebuit sa platesti daca ai fi demarat construirea casei anul trecut. Lucruri interesante, nu?

Sezonul de constructii case este in toi si majoritatea oamenilor construiesc case frumoase, cu mansarda sau doar cu parter, multe dintre ele avand schite si planuri chiar aici pe site. Odata cu cresterile preturilor la materialele de constructii piata a avut un mic soc si vreme de cateva luni multi si-au tinut banii la saltea. Dar, intr-un final oamenii au prins curaj si au facut demersurile necesare construirii unei case. Si acestia au dat piept cu noile provocari unde acelasi material de constructii putea fi gasit la preturi diferite, extrem de diferite. Atat de diferite sunt si acum preturile incat aveam de a aface cu un fenomen bizar: vedem ca s-au ieftinit materialele de constructii dar nu le gasim peste tot asa. In functie de stocul ramas unii vanzatori au inca pretul sus. Deocamdata!

Dar sa revenim la pretul construirii unei case in 2023.

Cat costa manopera. Pretul cu mana de lucru a crescut si in acest an, odata cu toate celelalte costuri crescute. Si nu se intrevede vreo scadere a preturilor la constructii in viitorul apropiat. Din pacate vor rezista doar firmele care isi vor fi eficientiza si organiza cat mai bine resursa umana si vor spori productivitatea. O casa de 80 mp, doar cu parter si fara placa turnata, a ajuns sa coste la rosu in jurul a 20 de mii de euro iar la cheie a depasit 50 mii de euro. Ma refer doar la manopera aici.

Cat costa materialele. Daca ar fi sa luam ca exemplu tot o casa parter de 80 mp suprafata construita, am avea un cost la rosu de minim 30 mii de euro iar la cheie vom ajunge la cel putin 60 mii de euro. Stiu, este destul de ciudat ca materialele de constructii sa coste tot atat cat manopera dar asta e realitatea pietei. Sunt unele etape unde manopera depaseste costul cu materialele.

Cat ar fi costat anul trecut sa iti construiesti casa.

Daca ar fi sa comparam preturile din anii anteriori vei vedea foarte clar in acest video despre cat costa constructia unei case ca ar fi fost bine sa ramana acel cost. Desi mii de oameni au comentat ca este mult prea scump estimata constructia casei de 100 mp amprenta, uite ca acum acel pret e deja istorie si costul real actualizat este mult mai ridicat.

Cum sa construiesti mai ieftin

Ca sa obtii un pret final cat mai mic trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

  • cauta materialele cu mai mult timp inainte sa incepi
  • cumpara separat doar materialele cu pret avantajos
  • negociaza la cantitati mari
  • implica-te in construirea casei la etapele care cer munca fizica bruta
  • cauta o echipa de mesteri din apropiere
  • stai zilnic pe santier
  • angajeaza un diriginte de santier de incredere
  • foloseste materiale de constructii durabile, dovedite ca sunt bune

Pe langa costurile cu materialele de constructii si manopera, nu trebuie sa omitem si celelalte cheltuieli adiacente cu construirea unei case. Si pretul proiectului este si acesta unul consistent. Majoritatea proiectantilor nu mai lucreaza sub 12 euro/mp si este greu sa gasesti un proiectant bun. Pana te hotarasti daca sa incepi sa-ti construiesti casa sau nu, eu iti propun sa te inspiri de la noi privind sutele de proiecte de case postate deja, multe cu estimari de preturi actuale.