Visul de a avea o casa nu poate fi oprit si anul 2024 este ideal pentru a demara constructia casei tale mult asteptate. Stiu, ai asteptat cu suflatul la gura sa vezi cum vor evolua preturile materialelor de constructii si manoperei, iar acum, dupa ce ai gasit un proiect de casa frumos, esti gata sa incepi constructia casei. Dar cat te costa sa o ridici din pamant ? Se mai poate construi o casa cu 50 de mii de euro sau mai putin? Ramai cateva momente aici si vei afla tot ce trebuie sa stii daca intentionezi sa-ti construiesti o casa deoarece s-au mai schimbat lucrurile de cand ti-am spus aici cat costa constructia unei case.

La inceput o sa ai tot felul de intrebari: Imi ajung 50 de mii de euro ca sa-mi construiesc o casa? Cum sa procedez ca sa ma incadrez? Ce tip de casa sa aleg? Oare cat costa in 2024 sa-mi construiesc una? Fiecare intrebare te va panica un pic si e posibil sa te lasi pagubas. Daca vei intreba prieteniim, o sa fii surprins ca nu multi te vor incuraja. Mai degraba, cand vor vedea ce proiect ai ales, ei te vor descuraja. Dar nu dispera. Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le stii inainte de a dezvalui intentia ta de a-ti construi o casa:

Terenul. Daca il ai este excelent, vei scapa de o cheltuiala. Daca il vei cumpara va trebui sa platesti minim 10 mii de euro pe acesta. Evident, se poate sa il gasesti si mai ieftin, ar fi super, dar asigura-te ca este teren intravilan, cu acces la drumuri si utilitati. Am scris aici tot ce trebuie sa stii inainte de a cumpara un teren de casa.
Proiectul. Orice constructie necesita intocmirea unui proiect. Pentru o casa mica, un proiect DTAC + Pth porneste undeva de la 6500 lei. Dar, pe langa proiect, ai nevoie si de alte acte, taxe etc. Mai adauga inca 3500 de lei. Avem, asadar, inca minim 2 mii de euro dusi pe proiect. Ai mare grija la detaliile pe care trebuie sa se stii inainte de a cumpara un proiect.
Materialele de constructii. Costul cu acestea depinde de amploarea lucrarii. La o casa mica vei avea costuri mai mici, la una mai mare te va costa mai mult. De exemplu, pentru a cumpara materialele de constructii (beton, fier, caramida, lemn, tigla) la o casa parter de 80 mp construiti, poti plati undeva la 25 mii de euro. Daca vei cumpara materialele pentru a o duce la stadiul de finisata la cheie, costul porneste de la 45 mii de euro. Cu cat vei vrea o casa construita din materiale mai moderne si mai eficiente energetic, cu atat costul va creste. Depinde de tine.
Manopera. Aici ai parte de o adevarat aventura si trebui sa fii atent. De obicei apar probleme cu gasirea mesterior sau cu preturile practicate de unii. Nu zic sa iei echipe de constructori case care lucreaza ieftin nici scump. Iti recomand sa iei echipe pe baza recomandarii de la alti beneficiari si sa lucrezi cu acestia pe etape. La fel sa le faci si plata. Si, ca tot veni vorba de bani, costul cu manopera pentru a construi o casa de 80 mp amprenta este de 250 euro/mp la rosu si ajunge pana la 450 euro/mp la cheie. Iti recomand sa te implici efectiv in construire ca sa mai salvezi niste bani.
Bani de rezerva. Da, este foarte recomandat sa ai ceva rezerva de bani deoarece pot aparea situatii neprevazute si va trebui sa platesti in plus. Eu recomand sa ai minim 20% din suma initiala. Daca nu-i folosesti vei fi bucuros sa cumperi  mobila pentru noua ta casa.
 La final, sper ca intelegi si tu ca e dificil de estimat exact costul de construire a unei case in anul 2024. Fiecare proiect are particularitatile lui, cu dimensiuni, materiale si finisaje diferite. Casa ta mult visata poate fi situata intr-o zona a tarii unde manopera, terenul si materialele costa mai mult sau mai putin. Un lucru e sigur in toata aceasta ecuatie, trebuie sa iti doresti sa ai casa ta. Poate nu vei avea casa cea mai mare, nici cea mai eficienta energetic, poate nici nu vei apela la cei mai profesionisti mesteri, dar stiu cu siguranta ca poti sa ridici co casa la rosu in 2024 cu 50 mii de euro. In functie de pretentii poti chiar sa ajungi la un stadiu mai avansat al constructiei. Totul depinde de tine.  Desigur, mai ieftin uneori,  poti sa iti cumperi direct o casa gata construita dar si aici trebuie sa fii cu bagare de seama. Am scris aici la ce sa fii atent daca intentionezi sa-ti cumperi o casa noua. Succes!

2 comentarii

  1. Sunteți departe de realitate..nu mai înnebuniți oameni aiurea..

  2. Din proprie experiență, după ce tragi linie la necesarul de bani mai adaugi peste cei 20% bani de rezervă încă 30%.

Lasa un comentariu