Probabil ca te-ai mirat si tu cand ai facut socotelile si ai constatat ca e mai ieftin sa cumperi o casa gata construita decat sa construiesti tu o casa pornind de la stadiul de proiect. Care-i motivul? Ramai cateva momente aici si iti voi spune cat costa o casa de 100 mp daca o cumperi de la un „dezvoltator”versus daca decizi sa o construiesti. Iti voi spune si de ce este mai ieftin de cumparat  si ce greseli sa nu faci cand decizi sa cumperi o casa cu un pret atractiv.

Cum se calculeaza pretul unei case pusa la vanzare

In cazul investitiilor din Romania se adauga de la inceput profitul. Acesta nu poate fi mai mic de 30% din pretul de vanzare. Apoi se stabileste pretul de vanzare care trebuie sa fie mai mic fata de constructiile asemanatoare din jur dar suficient de mare astfel incat sa acopere intreaga investitie si profitul. In momentul calcularii pretului final se tine cont si de terenul aferent casei. Acest teren vine de cele mai multe ori din parcelarea unor loturi mai mari, cumparate la preturi de chilipir.

Cum de ies unii mai ieftin cu constructia unei case

Este foarte simplu: fac economii de peste tot. In primul rand folosesc materiale de constructii ieftine, din gama eco sau chiar materiale de constructii de proasta calitate. Intr-o constructie materialele de constructii au o pondere de 65% din investitie. Restul de bani se duc pe manopera, teren si acte. Si ca tot veni vorba de manopera, pentru a iesi mai ieftin, folosesc forta de munca slab calificata sau chiar muncitori la negru. De multe ori se sare peste etape cruciale, etape care nu se vad dar care au o importanta vitala in durabilitatea unei case.

De ce iese un pret final foarte mic

Raspunsul l-ai putut deduce din informatiile de mai sus. La acestea mai adauga distanta fata de centru orasului, lipsa punctelor de interes public(spitale, scoli, parcuri, statii de transport in comun), lipsa infrastructurii(apa, canalizare, gaz, electricitate, strazi asfaltate) dar si lipsa vecinilor. De asta avem unele case scoase la vanzare atat de ieftin. Desigur, vom auzi din gura vanzatorului ca se rezolva toate lipsurile, dar suntem oare dispusi sa asteptam cu anii!

Cat costa o casa de 100 mp la un dezvoltator vs construire in regie proprie

Indiferent de zona unde locuiesti, o casa de 100 de mp utili, daca o vei cumpara de la un dezvoltator imobiliar, va costa minim 85 mii de euro la care se va adauga valoarea terenului. La tara si in judetele mai sarace nu o sa creasca prea mult costul final, dar la periferia marilor orase sau chiar in orase costul se poate dubla sau chiar tripla. Si este foarte ieftin sa dai 85 de mii pe o casa. Daca dai peste oferte foarte atractive, te sfatuiesc sa afli valoarea terenului din zona si sa il scazi din pretul cerut de vanzator. Vei afla astfel valoarea reala a casei. Daca e prea putin nu te arunca cu capul inainte. Mai gandeste-te.

Daca vei incerca sa-ti construiesti in regie proprie o casa de 100 mp utili, vei constata ca, respectand proiectul si lucrand cu o firma autorizata, nu vei iesi mai jos de 125 mii de euro. La acest cost mai adaugandu-se si costul terenului dar si al tuturor documentelor necesare pentru a construi o casa. Tu ce alegi: o casa ieftina sau preferi sa te implici in construirea acesteia, constient fiind ca vei iesi mai scump?

Lasa un comentariu