Daca ai ales un proiect frumos de casa de la noi si te-ai apucat sa construiesti casa visurilor tale, cand ai ajuns la acoperis ai o dilema: nu stii ce tip de invelitoare sa alegi. Unii spun sa alegi tigla clasica, altii spun membrana bituminoasa si tu vrei varianta cea mai ieftina, adica tigla metalica.

Sunt mai multe firme care vand tigla metalica, unele mai scumpe, altele mai ieftine. Daca ti-ai cumparat un proiect de casa fabulos nu are rost sa faci compromisuri, cumpara-ti o tigla metalica de calitate. Daca ai un buget redus si ai optat pentru un proiect de casa mica si ieftina, te poti orienta catre o tigla metalica de calitate medie.

Iata cateva mai cunoscute: Lindab, Carreta, Bilka, Wetterbest, Bilman. Tiglei metalice i se mai spune si tabla tip tigla, iar daca vrei sa nu cumperi mai multa sau mai putina trebuie sa parcurgi mai departe acest articol.

Exista doua metode de a calcula necesarul de materiale pentru acoperis:

– metoda matematica

-metoda clasica (masuratorile la fata locului )

Prin Metoda matematica  putem afla necesarul de tigla metalica imaginandu-ne acoperisul ca pe un triunghi si folosind teorema lui Pitagora. Pentru asta trebuie sa avem schitele acoperisului pe care le avem atasate cu proiectul casei.

Astfel daca stim amprenta casei, (de exemplu 10 m cu 8 m ) adaugam cel putin 60  cm in fiecare latura ( pazia casei ),  ( o sa avem 11, 2 m cu 9, 2 m) deci o sa obtinem o suprafata de  aprox. 103 mp amprenta acoperisului.

Sa presupunem ca avem  inaltimea  acoperisului de 3 m. Am facut si un desen explicativ pe care il poti consulta mai jos. Pentru acoperise mai complicate trebuie sa imparti acoperisul in mai multe figuri geometrice. Atentie, aceasta metoda te ajuta doar sa aproximezi suprafata necesara de tigla metalica. Pentru a cumpara trebuie sa folosesti  metoda clasica  ca sa nu ai pierderi mari.

Ca sa afli suprafata acoperisului trebuie mai intai sa afli latimea acoperisului. Se observa ca fetele acoperisului au forma de dreptunghi. Deci ca sa afli latimea dreptunghiului, observi ca triunghiul ABC este isoscel. Cum stii si inaltimea dreptunghiului poti afla latimea sa.

In triunghiul BCD aplici teorema lui Pitagora si obtii: 3^{2}+4,6^{2}=9+21, 16=30,16 mp, iar daca extragi radicalul numarului pe care l-ai gasit mai sus obtii aproximativ 5,49 m (il extragi mai usor cu ajutorul unui calculator daca nu stim).

Dupa ce ai gasit si latimea dreptunghiului, aplici formula pentru suprafata dreptunghiului (adica inmultesti latimea cu lungimea ) si obtii 5,49*11,2=61,48 mp masoara jumatate din acoperis.  Ca sa afli intreaga suprafata de tigla metalica necesara pentru acoperisul casei tale inmultesti cu 2 si obtii 61,48*2=122, 46 mp

Prin metoda clasica de masurare a suprafetei acoperisului iti poti da seama exact ce suprafata de tigla metalica ai. Astfel, cu o ruleta suficient de mare, trebuie sa masori fiecare latura in parte a acoperisului, sa inmultesti latimea cu lungimea si apoi sa aduni suma rezultata a fiecarei sectiuni si astfel sa afli suprafata de tigla metalica necesara pentru acoperisul tau.

Nu uita, in proiectul casei e specificat necesarul masura la fix al acoperisului. Fiecare producator de tigla metalica are anumite pierderi la coala de tabla. Si mai depinde si de cat de complicat este acoperisul casei tale.