Sunt sigur ca ai auzit macar o data de termenul de „riflaj” si mai sigur sunt ca ai cautat mai multe informatii despre acest gen de amenajare a casei, mai ales ca ai vazut o multime de idei de pereti despartitori si in prezentarea caselor de pe acest site. Da, sa-ti decorezi un perete cu un riflaj din lemn este o tendinta a amenajarilor interioare si nu mai ramane decat sa alegi intre un riflaj din lemn sau un riflaj din mdf pentru aface un perete despartitor decorativ in sufrageria sau dormitorul tau.

Evident, poti folosi mdf riflat chiar si pe hol, terasa sau baie si, de ce nu, chiar si pe tavan. Imaginatia este limita si totul tine de pretentiile si gusturile tale in materie de design interior. Dar, da, un proiect de casa implementat cu succes este perfect doar atunci cand si interiorul este amenajat in tendinte. Riflajul din lemn creeaza un design atragator ceea ce il face usor de remarcat si apreciat de catre toata lumea.  Si, inainte de a vedea ce tip de panou riflaj sa alegem intre mdf si lemn, iata top 7 idei de amenajari pereti decorativi din lemn si mdf:

 

Riflaje din MDF.  MDF inseamna Medium Density Fiberboard, adica placi fabricate din resturi de lemn tocate foarte marunt. Se gaseste in mai diferite grosimi : 8, 10, 12, 16, 18, 19, 22, 28, 38 mm. MDF are avantajul ca se poate freza si se pot obtine fronturi decorative foarte frumoase care, dupa frezare, se poate vopsi sau infolia. MDF are un cost cu 60% mai mare fata de PAL dar este mult mai rezistent la umiditate.

Riflaje din lemn. Au acelasi aspect ca si cele din mdf dar sunt fabricate din bucati intregi din lemn sau din portiuni din lemn imbinate la capete. Lemnul natural are un aer aparte si se diferentiata in riflajele folosite pentru decorare prin naturaletea fibrelor in cazul lacuirii dar, sa nu uitam ca este destul de scump si trebuie sa fim atenti de unde ni-l procuram, astfel incat sa fie bine uscat ca sa nu se deformeze ulterior.

Avantajele folosirii riflajelor. Sa stiti ca nu exista si dezavantaje, doar avantaje avem daca alegem acest tip de decorare a casei. In primul rand avem avantaje legate de functionalitate, un design unic si interesant dar si avantaje practice. Cine isi monteaza un riflaj, fie el din lemn sau mdf, nu are parte de deranj, o poate face chiar si singur, timpul alocat montajului este foarte scurt.

In cazul renovarii locuintei, dupa ani, chiar daca schimbam coloristica incaperii, putem foarte bine sa actualizam culoarea riflajelor in ton cu noul design. Principalele utilizari ale riflajelor sunt pe trei directii:

  1. Delimitari. Riflajele  pot fi utilizate pentru a delimita suprafata unei camere, de exemplu un living room  si un hol, ambele zone beneficiind de o circulatie continua a aerului si a luminii, insa vor avea propriile delimitari. Aceasta metoda este ideala in locuintele mici de tip garsoniera atunci cand dorim sa facem anumite delimitari. Si in cazul suprafetelor mai mari, riflajele pot fi bine integrate in peisaj, oferind un mod de a compartimenta anumite zone, fara a separa fizic spatiul respectiv.
  2. Mascari decorative. Orice element pe care nu il dorim vizibil il putem decora cu un model de riflaj. Astfel, vom obtine un interior cu un design deosebit fara a renunta la elementul respectiv si fara a-i reduce proprietatile sau utilitatea.
  3. Placarea peretilor. Cea mai intalnita metoda si cea mai rapida este folosirea riflajului ca si element decorativ pe perete. Fie ca este vorba de un riflaj MDF prelucrat dupa un model sofisticat, fie ca este vorba delamele din  lemn natural cu care decoram peretele, vom avea un mare succes la amenajarea locuintei daca optam pentru aceasta solutie.

La final, daca ar fi sa concluzionez, as recomanda tuturor sa foloseasca astfel de decoratiuni din lemn pentru infrumusetarea aspectului noii case. Chiar si pe fatada, la exterior, putem folosi astfel de elemente. Imaginatie sa fie. Pe curand.

 

Lasa un comentariu